Tre frågor till en expert

Utbilda patienterna om riskerna med läkemedel som medför solkänslighet

Img_Utbilda patienterna om riskerna med läkemedel som medför solkänslighet

Solkänslighet uppkommer när ultravioletta strålar interagerar med ett känsligt ämne i huden. Ämnet kan komma från en produkt som använts lokalt på huden (parfym, läkemedel) eller en molekyl som förts ut till huden via blodcirkulationen (läkemedel som medför solkänslighet). Hur behandlas eller förebygges detta? Råd från en hudläkare.

Vilka symtom medför solkänslighet?

Patienter med solkänslighet kan få en kraftig reaktion på de delar av huden som utsatts för solljus.

Huden blir röd. Den ser ut som att den blivit bränd i solen. Hudreaktionen uppstår i nära anslutning till att en produkt används eller ett läkemedel tas. Ibland kan hudreaktionen även se ut som eksem och då drabbas även andra delar av huden än de som utsatts för solljus. Denna typ av solkänslighetsreaktion uppstår ofta med en fördröjning (upp till 48 timmar efter solvistelsen).

Vad kan du göra då?

Genom att titta på hudreaktionerna går det snabbt att avgöra att det tycks röra sig om solkänslighet.

Jag frågar då mina patienter om vilka läkemedel de har tagit och om de har använt kosmetiska cremer eller läkemedel i cremeform. Många läkemedelsprodukter kan orsaka solkänslighet (i synnerhet antibiotika, antidepressiva läkemedel och antiinflammatoriska läkemedel). Om jag misstänker att ett läkemedel ligger bakom reaktionen får patienterna ibland en remiss till en specialistundersökning där de testas under ultraviolett strålning. Det är naturligtvis också viktigt att lindra patientens symtom, avbryta behandlingen med det bakomliggande läkemedlet om det är möjligt och minimera solvistelsen.

?????????????

Det är viktigt att göra patienterna medvetna om riskerna med läkemedel som medför solkänslighet.

Patienterna bör absolut fråga sin läkare om solkänslighet. För en del läkemedel, till exempel hjärtmediciner, går det inte att avbryta behandlingen. Jag rekommenderar mina patienter att undvika solen och att vara mycket noga med solskydd när de är utomhus (kläder, hatt, solcreme med mycket hög solskyddsfaktor). Vid vistelse i solen bör de också undvika att använda parfymer direkt på huden.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar