Tre frågor till en expert

Rengöring av fet hud kräver extra varsamhet.

Img_Rengöring av fet hud kräver extra varsamhet.

Fet hud är vanligt förekommande, i synnerhet i ansikte och hårbotten. Huden blir fet när talgkörtlarna är överaktiva och producerar för mycket talg. För personer med den här hudtypen är det extra viktigt att vara noga vid rengöring och applicering av makeupprodukter. Hudläkaren ger råd.

Vad kännetecknar dina patienter med fet hud?

Många patienter har blank hud i ansiktets centrala delar, särskilt i pannan och på näsan.

Hudens porer är vidgade och huden är tjockare än normalt. Vid svåra fall går det att känna en fet hinna om man vidrör huden. Seborré i hårbotten gör att håret blir fett och stripigt. Många patienter berättar att de har problem med sina makeupprodukter.

Vad har du för rengöringsråd till dem?

Rengöring av fet hud kräver extra varsamhet.

Jag förklarar för mina patienter att huden ofta reagerar tvärt emot våra önskemål: ju mer ihärdigt man försöker tvätta bort det feta, desto mer aktivt kommer hudens talgkörtlar att arbeta för att ersätta det förlorade fettet. Därför är det viktigt att använda produkter som är anpassade specifikt för fet hud så att de inte är för starka eller uttorkande. Ofta rekommenderar jag ansiktsvatten eller rengöringsmjölk som sköljs bort med vatten. Huden bör rengöras varsamt kvällarna

Vad rekommenderar du för återfuktningsprodukter för seborroisk hud?

Paradoxalt nog är talgets roll att skydda huden från uttorkning.

Men faktum är att fet hud ofta flagar på ytan vilket i vissa fall kan leda till seborroisk dermatit mitt i ansiktet. Patienterna måste använda produkter som är avsedda specifikt för deras hudtyp. Jag rekommenderar vattenbaserad kosmetika, för att inte tillsätta mer fett till redan fet hud. Dessutom väljer jag fuktcremer som gör huden matt för att motverka glänsande hud.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar