SOLSKYDD FÖR BARN OCH HUR DU SKYDDAR DINA BARN MOT SOLEN

Article Read Duration 6 min läsning

Eftersom deras hud är mer sårbar, bör bebisar och småbarn under 3 år inte exponeras för direkt solljus. Det är viktigt med bra solskydd redan i barndomen och ungdomen. På kort sikt kan för mycket exponeringen för solen orsaka uttorkning, värmeslag och solbränna. På lång sikt kan det ge ökad risk för hudcancer. Men denna risken kan reduceras genom att lära barn vikten av goda solvanor och bruk av solskydd:

• Applicera rikliga mängder solskydd med hög SPF (solskyddsfaktor) och bredspektratskydd mot UVA- och UVB-strålar ca. varannan timme.
• Välj en formula för "blöt hud" som du kan använda på stranden eller vid poolen och som kan appliceras utan att huden behöver torkas.
• Sök skugga mellan 11.00 och 16.00 och ta med ett parasoll eller tält till stranden.
• Underskatta inte indirekt solexponering: Eftersom UVA-strålar kan tränga genom moln och glas är huden även exponerad under molniga dagar, i bilen, på flygplan osv.
• Täck dina barn med hatt, t-shirt och solglasögon

BARN SKA SKYDDAS MOT SOLEN

Barns hud är mer ömtålig än vuxen hud, särskilt när det kommer till UV-strålarnas skadliga påverkan:

 • Eftersom pigmenteringssystemet i barnets hud inte ännu är färdigutvecklat, har barnets hud inte den försvarsmekanism som vuxna har och som skyddar huden mot UV-strålar.
 • Ung hud (särskilt bebishud) är känslig för solbränna, och det är estimerat att ca. 50-80% av solrelaterade skador uppstår under barndomen och tonåren.

Det är därför solskydd är så viktigt för barn, och anledningen till att spädbarn måste hållas borta från solen helt och hållet. Med rätt solskydd för barn och skugga bör solbränna aldrig förekomma.

FÖRSTÅ FARORNA MED SOLEXPONERING

Solbränna är den uppenbara risken, men effekterna kan även vara livslånga

Solskydd för barn är inte bara till för solsemestern. Barn utsätts för UV-strålar under utomhusaktiviteter året om: vid en picknick i parken, aktiviteter på lekplatsen, idrott osv. Bebisar är särskilt känsliga för solbränna, även vid indirekt solexponering (detta är när ditt barn befinner sig i skuggan, men reflekterat solljus når barnets hud, vilket gör att skydd fortfarande är av största vikt).

Solskador ökar gradvist: jämför det med att betala med ett solkreditkort. För varje "köp" du gör (solexponering) ökar din "solskuld". Allt detta gör att riskerna ökar med tiden.

När barn får för mycket sol finns det uppenbara kortsiktiga risker:

 • Uttorkning.
 • Värmeslag.
 • Smärtsam solbränna.

Barn älskar att leka utomhus, och vi vill att de ska ha kul! Men föräldrar måste vara uppmärksamma. Barn uttrycker endast obehaget från en solbränna när skadan redan är skedd. Och de långsiktiga effekterna är desto mer bekymrande. Överexponering för UV-strålar från solen kan öka risken för:

 • Acceleration av hudens åldrande.
 • Hudcancer såsom melanom.

Men få inte panik! Alla dessa risker kan reduceras genom att lära barn goda solvanor och med att använda solskydd. Läs vidare om våra goda råd och solvanor för att beskydda dina barns hud mot solen.

HUR DU SKYDDAR DITT BARNS HUD MOT SOLEN

Lär dina barn om goda solvanor och solskydd

Skydd handlar inte bara om solskydd. Genom att lära dina barn om goda solvanor och solskydd redan idag, kan dem dra nytta av detta i resten av sitt liv. På detta viset kan du hjälpa dina barn att också bättre passa på sin hud.

 

Här är några bra sätt att skydda dina barn:

Allmänna åtgärder för att skydda barn mot solen

 • Sök skugga mellan 11:00 och 16.00.
 • Täck dina barn med en hatt med brett brätte, UV-skyddande solglasögon och mörka kläder (en svart t-shirt skyddar mer än en vit).
 • Underskatta inte indirekt solexponering: UVA-strålar kan tränga igenom moln och glas, så huden är även exponerad på en mulen dag, i bilen eller under en flygplansresa.
 • Ta med ett strandparasoll eller tält.
 • Se till att dina barn dricker vatten regelbundet.

Bästa solskyddet för barn? Här är våra bästa tips

 • Använd ett solskydd med SPF50+ och bredspektratskydd mot UVA- och UVB-strålar till dina barn.
 • Applicera solskydd ofta (minst varannan timme) och så jämnt som möjligt. Se till att applicera rikligt med solskydd på alla områden där huden kan vara exponerad. Hur mycket solskydd bör man använda? Som en tumregel behöver du en golfbollsliknande mängd solskyddsmedel för att skydda hela kroppen.
 • Var uppmärksam på områden som ofta glöms bort: öron, näsa, läppar, nacke, händer och fötter.
 • Applicera solskyddsmedel på nytt direkt efter bad eller om barnet har svettats mycket.
 • När du tar med dina barn till poolen eller till stranden bör ni välja ett solskydd som är speciellt utformat för applicering på blöt hud.

Läs mer om UVA- och UVB-skydd

ANTHELIOS FÖR BARN: MYCKET HÖGT SKYDD SÄRSKILT DESIGNAT FÖR BEBISAR OCH SMÅBARN

ANTHELIOS ifrån La Roche-Posay erbjuder effektiv solskydd för små barn och bebisar från och med 6 månaders ålder. Anthelios solskydd till bebisar och barn är utvecklade för ung hud och innehåller ett minimalt antal ingredienser, medan de erbjuder ett mycket högt och bredspektrat UVA- och UVB-skydd. Alla produkter testas under dermatologisk kontroll.
Alla produkter testas under pediatrisk och dermokosmetisk kontroll.

Läs mer om UVA- och UVB-solskydd HÄR.

 

1 Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000
2 American Association for Cancer Research Press Release, May 29, 2014 http://www.aacr.org/Newsroom/Pages/News-Release-Detail.aspx?ItemID=553#.WKyFqxLhAvo

VI HAR EN
SERIE ÄVEN FÖR DET

ANTHELIOS är en banbrytande produkt på solskyddsmarknaden. Dess breda spektrum och mycket höga skydd är resultatet av mer än 25 års avancerad klinisk forskning om solskydd och solkänslig hud.

VÅRA HÖGA KRAV
FÖR PRODUKTUTVECKLING

laroche posay höga krav produkt allergitestad modell närbild

UTVECKLAT MED FOKUS
PÅ TOLERANS

Se mer
Våra produkter är utvecklade med respekt för känslig och intolerant hud.
Dokumenterad effektivitet och tolerans.
laroche posay våra höga krav nödvändig aktiv mängd produkt huvud

BARA DET NÖDVÄNDIGA,
I RÄTT AKTIV MÄNGD

Se mer
Våra produkter är utvecklade i samarbete med dermatologer och innehåller endast de mest nödvändiga ingredienserna i rätt aktiv dos.
laroche posay höga krav känslig hud modell bebis

ANPASSAD HUDVÅRD
TILL DE FLESTA BEHOV

Se mer
Vi har produkter som passar till de flesta behov: Känslig hud, fet och oren hud, torr hud, försvagad hud, hud med tendens till rodnad och många andra behov.
laroche posay höga krav skyddad formula produkt huvud

SKYDDANDE FÖRPACKNINGAR
TOLERANS OCH EFFEKTIVITET

Se mer
Vi använder skyddande förpackningar och endast de mest nödvändiga konserveringsämnena för en hög tolerans och effektivitet över tid.