0

HUDCANCER: VAD ÄR DET?

Hudcancer uppstår på olika sätt och i olika form och har olika grader. Det finns tre typer av utslag som måste observeras:

  • Aktinisk keratos och solkeratos: Dessa hudförändringar är mycket vanliga men är inte hudcancer. De ser ut som fjällande utslag som kan kännas sträva eller skrovliga när man känner med fingertopparna och de har en tendens att återkomma. De uppstår efter långvarig exponering i solen under många år. Aktinisk keratos uppstår när huden förlorat sitt naturliga skydd mot solen och dess UV-strålning. En del av dem kan leda till att hudcancer utvecklas.
  • Karcinom: Karcinom utgör 90 procent av all hudcancer och orsakas främst av ofta och upprepad exponering för solen i vuxen ålder. De går att bota om de upptäcks tidigt eftersom de växer långsamt. Eftersom karcinom ofta sitter i ansiktet kan en sen upptäckt leda till ful ärrbildning. Därför är det mycket viktigt att du rådfrågar en hudläkare om du har några tvivel.
  • Malignt melanom: En elakartad tumör. Det här är den farligaste typen av hudcancer eftersom den eftersom den kan sätta patientens liv i fara. Den orsakas av korta och intensiva tillfällen av solexponering som gör att du bränner dig i solen. Melanom ser ut som bruna eller svarta prickar på frisk hud. I 35 procent av fallen uppstår de i ett existerande födelsemärke. Om den diagnostiseras under det första utvecklingsstadiet kan den botas helt med medicinsk behandling. Om du upptäcker ett misstänkt hudutslag eller lesion är det därför mycket viktigt att du rådfrågar en hudläkare.

ARTIFICIELL UV-STRÅLNING: ETT SÄKERT SÄTT ATT SOLA?

Den bruna hudtonen efter naturlig solning är hudens sätt att skydda sig mot UVB-strålning. Solarier använder sig emellertid av smärtfri men förrädisk UVA-strålning. Den UVA-strålning som ger konstgjord solbränna leder till förtida åldrande av huden och ökar risken att utveckla hudcancer.

GODA VANOR FÖR SÄKERT SOLANDE

  • Undvik att vistas i solen när solljuset är som starkast: mellan 50 till 70 procent av alla hudcancerfall kan kopplas till en alltför hög exponering för UVB- och UVA-strålning.
  • Minska barns exponering för solen: 80 procent av alla hudskador orsakas av solexponering före 18 års ålder. De hudskador som orsakats av solexponering och starkt solljus i barndomen och upp till vuxen ålder leder till utveckling av hudcancer.
  • Använd en mycket hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning, kom ihåg att ta på ny solskyddsfaktor varannan timme och bär solglasögon och huvudbonad.
  • Konsultera en hudläkare om det uppstår hudförändringar och om du upptäcker att ett födelsemärke förändrats. Håll uppsikt över din hud och dina födelsemärken mellan läkarbesöken med hjälp av uppföljningsverktyget!

SIFFRA

90%av all hudcancer går att bota
om den behandlas i tid*.
* The Syndicat National des Vénérologues (National Union of Venereologists), 3/10/2008.