#SaveYourSkin

Mycket högt solskydd för dig och dem du håller av
Undersök dina födelsemärken och skydda huden när du befinner dig i solen

Ladda ner ABCDE-metoden

Barn under tre års ålder bör inte utsättas för direkt solljus.

v_article_3-experts_NEW.jpg (LP602017)

Det är under barndomen som huden är som mest mottaglig för solens ultravioletta strålar. ”Solkapitalet” förbrukas snabbt under barndomen. Barn ska skyddas från att brännas i solen. Rådfråga en hudläkare för att minimera risken.

Baserat på din erfarenhet, är föräldrar tillräckligt uppmärksamma på farorna med solen?

Idag får farorna med solen stor uppmärksamhet i media och vi ser en tilltangande medvetenhet.

Ändå ser jag ofta spår av att barn har bränt sig i ansiktet och på axlar i slutet av sommaren. Detta är inte alltid följden av tanklös solexponering på stranden utan oftare konsekvenserna av exponering vid sportande (cykling, tennis), då föräldrarna ofta är mindre försiktiga.

Vilken information ger du till föräldrar om solskydd?

Jag förklarar för dem att barns hud är extremt känslig för solens strålar

Ju ljusare hud barnet har (rödhåriga och blonda barn), desto större är faran. Skyddet måste därför vara detsamma under hela sommaren även när det är mulet väder eller när barnen rör på sig. De timmar när solen står som högst på himlen är särskilt farliga. Det är i vuxen ålder som barnen kommer att drabbas av konsekvenserna av oskyddad solexponering

Vilka tips kan du ge dem?

Barn under tre års ålder bör inte utsättas för direkt solljus.

Jag rekommenderar solglasögon med UV-skydd, en bredbrättad hatt, en t-tröja och solcreme med hög solskyddsfaktor på exponerad hud. Denna produkt måste vara effektiv mot UVB- och UVA-strålar, appliceras i tillräcklig mängd och återappliceras varannan timme. Det är viktigt att se till att barn dricker ofta om det är mycket varmt. Och undvik solen mellan klockan 11.00 och 15.00.