#SaveYourSkin

Mycket högt solskydd för dig och dem du håller av
Undersök dina födelsemärken och skydda huden när du befinner dig i solen

Ladda ner ABCDE-metoden


Lär dig allt om hudcancer:
skaffa dig goda vanor

Idag är risken att drabbas av hudcancer 1/1001. Längre semestrar, resor till soliga och tropiska destinationer, utomhusaktiviteter och solande i solarium bidrar alla till att förklara det ökande antalet hudcancerfall.

1 La Ligue Contre le Cancer, 22/05/2014

Solskydd

by Professor Giuseppe Argenziano, MD, President of the International Dermoscopy Society

Hudcancer: vad är det?

Det finns tre typer av lesioner:

  • Aktinisk keratos och solkeratos: Dessa hudförändringar är mycket vanliga men är inte hudcancer. De ser ut som fjällande utslag som kan kännas sträva eller skrovliga när man känner med fingertopparna och de har en tendens att återkomma. De uppstår efter långvarig exponering i solen under många år. Aktinisk keratos uppstår när huden förlorat sitt naturliga skydd mot solen och dess UV-strålning. En del av dem kan leda till att hudcancer utvecklas.
  • Karcinom: Karcinom utgör 90 procent av all hudcancer och orsakas främst av ofta och upprepad exponering för solen i vuxen ålder. De går att bota om de upptäcks tidigt eftersom de växer långsamt. Eftersom karcinom ofta sitter i ansiktet kan en sen upptäckt leda till ful ärrbildning. Därför är det mycket viktigt att du rådfrågar en hudläkare om du har några tvivel.
  • Malignt melanom: En elakartad tumör. Det här är den farligaste typen av hudcancer eftersom den kan sätta patientens liv i fara. Den orsakas av korta och intensiva tillfällen av solexponering som gör att du bränner dig i solen. Melanom ser ut som bruna eller svarta prickar på frisk hud. I 35 procent av fallen uppstår de i ett existerande födelsemärke. Om den diagnostiseras under det första utvecklingsstadiet kan den botas helt med medicinsk behandling. Om du upptäcker ett misstänkt hudutslag eller lesion är det därför mycket viktigt att du rådfrågar en hudläkare.

Artificiell uv-strålning: Ett säkert sätt att sola?

Den bruna hudtonen efter naturlig solning är hudens sätt att skydda sig mot UVB-strålning. Solarier använder sig emellertid av smärtfri men förrädisk UVA-strålning. Den UVA-strålning som ger konstgjord solbränna leder till förtida åldrande av huden och ökar risken att utveckla hudcancer.

Goda vanor för säkert solande

  • Undvik att vistas i solen när solljuset är som starkast: mellan 50 till 70 procent av alla hudcancerfall kan kopplas till en alltför hög exponering för UVB- och UVA-strålning.
  • Minska barns exponering för solen: 80 procent av alla hudskador orsakas av solexponering före 18 års ålder. De hudskador som orsakats av solexponering och starkt solljus i barndomen och upp till vuxen ålder leder till utveckling av hudcancer.
  • Använd en mycket hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning, kom ihåg att applicera ny solskyddsfaktor varannan timme och bär solglasögon och huvudbonad.
  • Konsultera en hudläkare om det uppstår hudförändringar och om du upptäcker att ett födelsemärke förändrats. Håll uppsikt över din hud och dina födelsemärken mellan läkarbesöken med hjälp av uppföljningsverktyget!

Siffra:

90%
av all hudcancer går att bota
om den behandlas i tid*.
*www.euromelanoma.org/intl/node/25 epidemiologiskt faktablad