Fokus på

Barn i solen: känslig hud som behöver skyddas

Img_Barn i solen: känslig hud som behöver skyddas

Barns hud utvecklas fortfarande och är mycket mer ömtålig än huden hos vuxna, i synnerhet vad gäller de skadliga effekterna av UV-strålar. Det finns bara en enda lösning: skydda dem.

Symtom

Tunn hud med outvecklat pigmenteringssystem …

De flesta vuxna känner till att solen kan vara skadlig för huden, men det är inte alltid de vet hur ömtålig barnens hud är. Barns hud utvecklas fortfarande vilket gör den mycket mer sårbar mot solens starka strålar:

 • Eftersom den är tunnare är den mycket mer utsatt för djupare cellskador i huden.
 • Barns pigmenteringssystem är inte färdigutveckat. Därför har de inget riktigt skyddssystem (hos vuxna hjälper pigmenteringssystemet till att skydda huden mot UV-strålar)
Detta är orsakerna till att barn behöver fullständigt skydd i ännu högre utsträckning än vuxna.

Uppkomst

… mycket sårbar för solbränna, cellskador och värmeslag

50 % av hudens solkapital går förlorad innan barnet fyller 20 år. Och av de personer som föddes 2008 kommer en av 55 någon gång att utveckla melanom. Varför? Barn utsätts för alldeles för mycket UV-strålning. På semestern spenderar en tredjedel av alla barn i genomsnitt 15 timmar i veckan i sina badkläder: Det är alldeles för mycket. Speciellt med tanke på att vatten och sand reflekterar 30 % av UV-strålarna.  Barn i unga åldrar känner inte till farorna med solens strålar. Konsekvensen: De märker inte att någonting är fel förrän skadan redan är skedd:

 • Bränd hud och cellskador på djupet i huden ger oåterkalleliga skador och gör på lång sikt huden ömtålig (huden åldras i förtid och risken för hudcancer senare i livet ökar).
 • Dessa djupgående skador är dessutom förenade med risken för uttorkning och värmeslag.

Behandling

Skydda barnen redan som mycket små

Ett av de viktigaste skydd du kan ge dina barn är kunskap om hur huden reagerar i solen. En studie som utfördes på barn i Tyskland visade att kunskaper om hur huden påverkas av solen ökade barnens benägenhet att skydda sig med 500 %:

 • Undvik att vistas i solen när den är som starkast (mellan 12 och 15). Kanske kan ni hitta på någonting kul att göra i skuggan eller passa på att sova middag.
 • Använd en hatt med brett brätte, solglasögon med UV-filter och mörka kläder (en svart tröja skyddar mer än en vit)
 • Applicera rikliga mängder ofta (minst två lager varannan timme och efter varje bad) på all hud som är bar ... och var noga med att inte glömma nacken, öronen och fötterna!
 • Välj en solskyddscreme som är avsedd specifikt för barn, har solskyddsfaktor 50 och är sand- och vattenresistent.
 • Drick regelbundet.

OBS! Före tre års ålder rekommenderar läkarkåren att barn helt undviker att vistas i direkt solljus. Om du behöver hjälp kan du vända dig till din hudläkare.

  Rekommenderat för dig

  Se alla artiklar