Tre frågor till en expert

Vad är det för skillnad mellan överkänslig hud och hud med anlag för allergiska besvär?

Img_Vad är det för skillnad mellan överkänslig hud och hud med anlag för allergiska besvär?

Vad händer med huden hos en patient som använder en produkt som han eller hon är allergisk mot?

Det är missvisande att tala om en person som allergisk. Personer med allergi är allergiska mot specifika ämnen, aldrig generellt eller mot allting. När ett ämne ger upphov till en allergisk hudreaktion rodnar huden kraftigt på den plats som det allergiframkallande ämnet kom i kontakt med. Rodnaden åtföljs av vätskande och kraftig klåda. Om den allergiframkallande produkten appliceras fler gånger sprider sig hudreaktionen och symtomen förstärks. Det finns många olika allergiframkallande ämnen (nickel, krom, gummi, konserveringsmedel, parfym, osv.).

Vad händer med huden hos en patient som har känslig hud eller lättirriterad hud?

I det här fallet är det sällan tal om påtagligt synliga hudsymtom: vanligt är att patienterna upplever att huden stramar och bränner och att det förvärras varje gång en kosmetikaprodukt används. Med tiden kan symtomen bli kroniska och mycket besvärande. Vanligast är de här symtomen hos kvinnor med tunn, ljus och torr hud som är oroade eller stressade. Det finns patienter som hävdar att de är ”allergiska mot allting”, men då rör det sig inte om någon faktisk allergi, utan om känslig hud som överreagerar på många olika produkter.

Vad kan du göra då?

Först förklarar jag situationen för dem, för det är mycket viktigt att de helt förstår vad det är som händer. Om det rör sig om en faktisk allergi måste man avgöra vilket ämne det är som framkallar reaktionerna så att patienten kan undvika att komma i kontakt med det ämnet. Ofta görs pricktest för att bevisa allergi. För hud som lätt får hudreaktioner rekommenderar jag milda rengöringsprodukter (i synnerhet lotion som inte behöver sköljas bort samt thermalsk källvattenspray) för att undvika kosmetiska produkter som kan ge upphov till irritationer. Jag rekommenderar användning av produkter som är anpassade specifikt för känslig hud med minimalt antal ingredienser och som har lindrande och lugnande innehållsämnen.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar