Fokus på

Atopiskt eksem, en allergisk hudåkomma som drabbar mycket torr hud

Img_Atopiskt eksem, en allergisk hudåkomma som drabbar mycket torr hud

Atopiskt eksem, också kallat atopisk dermatit eller böjveckseksem, är en hudåkomma som blir allt vanligare. Vid utbrott kliar huden och vätskar sig innan blåsor bildas. För att minska antalet utbrott är det mycket viktigt att undvika kontakt med allergiframkallande ämnen och att regelbundet använda mjukgörande cremer.

Symtom

Ett vanligt hudproblem

Atopiskt eksem eller atopisk dermatit är ett vanligt hudproblem som vanligen visar sig vid ca tre månaders ålder, men det kan också utvecklas tidigare. Hos nyfödda hittar man oftast den atopiska dermatiten i ansiktet, särskilt på kinderna och hakan. När barnet blir äldre återfinns hudskadorna framförallt på halsen, i hudvecken runt armbågarna, på handlederna och i knävecken. Varje utbrott följs av en avmattning. Dessa utbrott börjar ofta med en röd fläck på huden som börjar klia. Huden blir fläckvis torr och sträv och börjar sedan vätska sig innan blåsor bildas.

Uppkomst

Orsaken: mycket torr hud

Många människor har genetiska anlag för atopiskt eksem. De som drabbas av det här problemet har ett känsligt immunförsvar. Atopisk hud uppvisar även allvarlig torrhet. Eftersom hudbarriärern har förändrats kan de allergiframkallande ämnena tränga ner djupare i den undre överhuden. De retar därefter immunförsvaret som i sin tur överreagerar. Detta framkallar kliniska tecken på atopiskt eksem : klåda, inflammation och vätskebildning. Miljömässiga faktorer kan också vara en förklaring till varför atopiskt eksem har ökat de senaste åren : föroreningar, passiv rökning etc.

Behandling

Behandling : Kortisoncremer och mjukgörande cremer

Under utbrott: hudläkare rekommenderar kortisoncremer, också kallade steroidcremer. De innehåller syntetiskt framställt binjurebarkhormon (kortistono). De hjälper till att behandla skador så snart de uppstår.  När skadorna har försvunnit återställer mjukgörande cremer fuktbalansen på mycket torr hud. Detta hjälper också till att förhindra utbrott. Cremer för atopisk hud bör smörjas in över hela kroppen en till två gånger om dagen. För att minska antalet utbrott rekommenderar vi att du : 

  • duschar istället för att bada
  • använder en mild rengöringsgel som är tvål- och parfymfri
  • väljer kläder i bomull framför ull eller syntetiska material
  • sänker temperaturen inomhus
Tecken på atopiskt eksem försvinner oftast innan puberteten.  Fråga din hudläkare om du vill ha mer information.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar