Fokus på

Intolerant hud – en komplex verklighet

Img_Intolerant hud – en komplex verklighet

Intolerant hud får lätt rodnader, en stickande känsla och hudirritationer. Det finns bara en enda grundregel att följa om du vill förbättra vardagen med känslig hud: respektera att huden är ömtålig och använd hypoallergena produkter med minimalt antal ingredienser.

Symtom

Extrema hudreaktioner

Intolerant hud har förhöjd känslighet mot externa faktorer, är extremt lättirriterad och medför ofta obehag i vardagen. Den här hudtypen har några utmärkande symtom som kan förekomma med olika grader av intensitet. Till exempel kan huden ha rodnader och en stickande känsla, den kan strama, kännas varm eller klia och dessutom är det vanligt med en brännande känsla.

Uppkomst

Känslighet mot allergiframkallande ämnen (allergener)

Intolerant hud har vanligen förhöjd känslighet mot allergener och är därför ofta särskilt känslig mot ingredienser som används i kosmetiska hudvårdsprodukter. De vanligast förekommande allergiframkallande ämnena är parfymer och konserveringsmedel. Dessa kan skada hudens barriärfunktion så att den inte längre utgör ett fullgott skydd för yttre påverkan. Huden blir lätt uttorkad, känns varm och stramar.

Behandling

Målsättning: återfuktning av huden och minskad känslighet

Nedanstående steg är viktiga för att vårda intolerant hud och slippa obehag i vardagen:

  • Rengör huden varsamt med en flytande hudrengöringsprodukt.
  • Använd lindrande och lugnande thermalskt källvatten som avslutande steg i rengöringen.
  • Applicera en lugnande och skyddande creme som utformats specifikt för intolerant hud och innehåller minimalt antal ingredienser.

    For more information, don’t hesitate to contact your dermatologist.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar