Tre frågor till en expert

För effektiv behandling av en kliande hårbotten är det viktigt att behandla själva grundorsaken

Img_För effektiv behandling av en kliande hårbotten är det viktigt att behandla själva grundorsaken

Det är vanligt med klåda i hårbotten. Det kan bero på en hudåkomma i hårbotten och det är vanligt att mjäll förekommer. Det kan också bero på extern irritation. Vilka behandlingsmöjligheter finns? Här är några råd från en hudläkare.

Vad brukar du göra när dina patienter besväras av klåda i hårbotten?

Först undersöker jag hårbotten och tittar efter seborroiska eksem eller psoriasis,

som båda är vanliga problem. Om klådan beror på någon av dessa åkommor är hårbotten ofta mycket röd och fjällar. För det allra mesta hittar jag dock endast små, enkla och fastsittande mjäll och endast lätt rodnad som orsakats av hudirritation på grund av externa produkter. Ibland kan orsaken vara så enkel som löss, så jag kontrollerar alltid systematiskt efter gnetter (huvudlöss).

Hur förklaras klådan i de fall då det inte finns något synligt fel?

Denna klåda kan orsakas av hud som är allmänt känslig.

Jag brukar fråga mina patienter hur ofta de tvättar håret och vilken typ av schampo de använder. Om du tvättar håret alltför ofta med fel shampo kan det leda till kronisk irritation och i sin tur ge klåda. Detta blir sedan som en ond cirkel: när du kliar i hårbotten blir den lätt inflammerad. Om du använder hårtork på för hög värme för att torka håret kan det också skada hårbotten. Dessutom får man aldrig underskatta effekterna av stress som ofta är boven i dramat vid klåda.

Vilken behandling rekommenderar du?

Först och främst är det viktigt att behandla själva grundorsaken.

Det finns mycket effektiva behandlingsmetoder för de hårbottensåkommor jag just beskrivit. Om irritationskällan är extern brukar jag förklara för patienten hur viktigt det är att använda ett milt shampo, att skölja håret noga efter tvätt och att inte använda keratolytiskt shampo varje dag. Det finns även kosmetiska produkter som kan användas efter hårtvätt för att lindra och lugna en känslig hårbotten. Användning av fön och hårtork måste vara försiktig. Jag brukar också betona hur viktigt det är att undvika stressande situationer eftersom stress kan leda till ökad känslighet.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar