Fokus på

Vad orsakar känslig hårbotten? Luftföroreningar, stress …

Img_Vad orsakar känslig hårbotten? Luftföroreningar, stress …

Om du har känslig hårbotten kliar den ofta och känns irriterad. Flera olika faktorer kan påverka hårbotten och göra den extra känslig, till exempel luftföroreningar, stress eller till och med starka hårprodukter. För att effektivt behandla din känsliga hårbotten är det viktigt med bra hårvårdsrutiner i vardagen.

Symtom

När hårbotten stramar och kliar

Stramande, kliande hårbotten och hår som till och med gör ont inne vid rötterna ... Precis som huden i ansiktet och på kroppen kan hårbotten bli känslig.  Om den utsätts för många olika nedbrytande faktorer regelbundet kan den försvagas.

En del specifika faktorer, till exempel luftföroreningar och stress kan göra hårbotten akut känslig. Förutom klåda känns hårbotten torr och kan till och med göra ont när du vidrör den. Mjäll är också vanligt. Faktum är att hårbottens fysiologiska sammansättning förändras och leder till att antalet mikroorganismer ökar kraftigt. Hudcellerna i hårbotten förnyas mycket snabbare än vanligt vilket ger upphov till mjäll.

Uppkomst

Det finns flera olika orsaker till känslig hårbotten

Känslig hårbotten kan uppstå på flera olika sätt. Det kan bero på obalans i talgproduktionen som leder till irritation. Luftföroreningar och stress kan också vara irriterande för hårbotten. Faktum är att luftföroreningar kan lägga sig som en matt hinna med skadliga ämnen över håret och, precis som vid stress, bildas fria radikaler. De fria radikalerna förändrar hårbottens struktur och orsakar förändringar i hårsäckens nedre del. Då förlorar håret sin glans och lyster. Följande vanliga faktorer kan också bidra till känslig hårbotten:  

 • Obalanserad kost
 • Starkt schampo
 • Regelbunden användning av hårtork och fön
 • Användning av motorcykelhjälm under långa perioder
 • Klorerat vatten, solljus ...
Klåda, röda fläckar och flagande hud kan vara tecken på hudproblem, till exempel eksem eller psoriasis. Detta måste i så fall behandlas.

Behandling

Ett skonsamt schampo hjälper

Det första steget för att återställa hårbottens fysiologiska balans är att använda ett skonsamt schampo som är anpassat för känslig hårbotten. Andra bra hårvårdsrutiner i vardagen:  

 • Ät sunda, välbalanserade måltider.
 • Lär dig att hantera vardagens stressmoment.
 • Massera hårbotten regelbundet för att stimulera blodcirkulationen.
 • Ha inte håret stramt uppsatt. Låt det ”andas” under dagen.
 • Använd hatt för att skydda håret i solen.
Om du inte blir av med mjällproblemen kan du kontakta din hudläkare..

  Rekommenderat för dig

  Se alla artiklar