Fokus på

Ögat och huden kring det: ett mycket känsligt område

Img_Ögat och huden kring det: ett mycket känsligt område

Mycket tunn, knappt skyddad och naturligt utsatt för flertalet påfrestningar är huden runt ögat en av de allra känsligaste delarna i ansiktet. För ögat och huden omkring det är varsamhet mycket viktigt.

Symtom

Ögats tårfilm: naturligt skydd

Ögats yta har en naturlig sköld mot olika sorters externa angrepp (irriterande ämnen, skräp, etc.): tårvätska. Huvudsakligen bestående av organiska salter, glukos och syre, ger den "näring" till hornhinnans övre lager. Om den försvagas kan tårfilmen inte längre fullgöra sitt uppdrag som skyddsbarriär. Då uppstår obehag: ögon som tåras, rodnad, torrhet eller ögon som kliar.

Uppkomst

Området runt ögat: en lättirriterad zon

Huden runt ögonen är fyra gånger tunnare än huden på resten av kroppen. Dessutom förekommer talgkörtlarna i det här området i liten mängd: så att hinnan med fett och fukt är sämre utrustad att spela sin vanliga skyddande roll mot påfrestningar. Då den uthärdar 10 000 blinkningar varje dag är huden närmast ögat det första området att drabbas av trötthet och visa tecken på åldrande: mörka ringar, påsar och fina linjer. Alla dessa faktorer bidrar till känsligheten hos området kring ögat, särskilt då det tvingas hantera irriterande makeup eller olämpliga kosmetiska produkter, som de som innehåller allergiframkallande ingredienser eller parfymer. Dessa dagliga ansträngningar leder ibland till allergiska reaktioner: lätt rodnad, torr hud, klåda, svullnad, etc.

?????????????

Anpassade produkter för att minska irritationen

Varje morgon och kväll bör du använda produkter speciellt framtagna för känsliga ögon. I stället för allför feta produkter som får dina ögonlock att svullna, bör du välja produkter som är mer lättflytande. Välj istället rengöringsprodukter i form av gel eller lotion. Mindre aggressiva som de är lämnar de inte efter sig en oljig hinna. Du bör också komma ihåg att plocka ur dina kontaktlinser innan du tar bort din makeup för att inte irritera huden kring ögat. När det kommer till makeup är det bäst att välja mascaror, ögonpennor och ögonskuggor särskilt framtagna för känsliga ögon. De garanterar hög tolerans under och efter att makeupen applicerats. Genom att undvika pigment och andra ingredienser som potentiellt skulle kunna orsaka allergier minimeras risken för reaktioner och försäkrar dermatologisk och oftalmologisk bekvämlighet.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar