Tre frågor till en expert

Vid kraftig solkänslighet rekommenderar jag syntetiskt framställda läkemedel mot malaria.

Img_Vid kraftig solkänslighet rekommenderar jag syntetiskt framställda läkemedel mot malaria.

Godartade soleksem eller solintolerans är den vanligaste formen av solöverkänslighet. Det yttrar sig som en hudreaktion med röda papler (utslag) som uppstår soliga dagar. Det drabbar närmare 10 % av alla vuxna. Det är alltså mycket vanligt att hudläkare påträffar det här problemet hos sina patienter.

Vad kännetecknar en typisk soleksemspatient?

Oftast rör det sig om en kvinna mellan 15 och 35.

Soleksem uppträder inte nödvändigtvis endast på sommaren, som man kanske lätt kan tro. En skidresa eller några timmar i vårsolen på en uteservering kan utlösa de små, röda utslagen, som ofta är lätt upphöjda. De missklädsamma nässelutslagen uppstår ofta på nacke och hals, underarmar och ben. Vid fortsatt vistelse i solen vänjer sig huden och utslagen försvinner.

Finns det några sätt att förebygga godartade soleksem?

Soleksemen uppkommer oftast plötsligt och utan någon som helst annan utlösande faktor än själva solvistelsen.

När soleksem en gång har uppkommit, återkommer de systematiskt varje gång huden exponeras för sol. Därför rekommenderar jag mina patienter, särskilt de som har känslig hud, att använda effektiva solskyddsprodukter med filter mot både UVA- och UVB-strålar.

Finns det läkemedel som kan förebygga soleksem?

Jag rekommenderar gärna kosttillskott som innehåller betakaroten, selen och probiotika;

dessa ska tas i ungefär en månad innan huden utsätts för sol och under hela den tid huden är utsatt för solens strålar. Vid kraftig solkänslighet rekommenderar jag en kur med syntetiskt framställda läkemedel mot malaria som påbörjas 10 dagar innan huden ska utsättas för sol. Ljusterapi, som innebär att huden utsätts för ultravioletta strålar vid några behandlingstillfällen innan huden ska utsättas för sol, avråder jag oftast från, eftersom jag helst vill att mina patienter undviker att utsätta sig för sammansatta UV-strålar i onödan.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar