Tre frågor till en expert

Jag rekommenderar alltid hög eller mycket hög solskyddsfaktor

Img_Jag rekommenderar alltid hög eller mycket hög solskyddsfaktor

UV-strålar påskyndar hudens åldrande. Alla behöver skydda sig mot solen. Hudläkare rekommenderar att skyddet består av kläder, hatt, solglasögon med UV-skydd och solskyddsprodukter på de delar av huden som är oskyddade.

Vilka är grundprinciperna för solskydd?

Beroende på mängden reflektioner i omgivningen för solvistelsen (berg, hav, strand) kan starkare skydd krävas. 

Det är viktigt att personer med ljus hy är extra försiktiga eftersom de bränner sig lätt. Tiden på dagen är också avgörande: mellan 12 och 15 är det viktigt att vara extra försiktig. Det är också viktigt att smörja in solskyddsprodukten varannan timme och att använda rikliga mängder.

Händer det att dina patienter känner sig lite vilsna när det kommer till att välja solskyddsprodukter?

Det finns en mängd olika produkter att välja mellan.

Vi har valt att förenkla märkningen genom att använda fyra kategorier av skydd. Låg, Medelhög, Hög, Mycket hög. Jag rekommenderar främst de två sistnämnda. Det är viktigt att använda en produkt med bredspektrat skydd som skyddar mot både UVB-strålar (som gör att du bränner dig) och UVA-strålar (medverkar till att huden åldras i förtid). Dessutom kan du välja vilken konsistens på solskyddsprodukt (creme, lotion eller gel) som passar bäst för dig och de områden på kroppen du ska skydda.

Vilka egenskaper anser du att en bra solskyddsprodukt ska ha?

Först och främst ska de vara effektiva.

För solskyddskläder bör du välja material med tätvävda fibrer och mörka färger. För solcremer bör du välja Hög eller Mycket hög solskyddsnivå och smörja in dig ofta. Solglasögon ska vara CE-märkta i kategori 3 och 4. Andra egenskaper ett bra solskydd bör ha är: hög tolerans, fotostabilitet och vatten- och svettresistent. Dessutom är det bra om produkterna känns behagliga och är praktiska, eftersom det då är högre sannolikhet att du använder dem på rätt sätt.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar