Tre frågor till en expert

För att behandla torr hud är daglig användning av mjukgörande produkter viktigt

Img_För att behandla torr hud är daglig användning av mjukgörande produkter viktigt

Hudens hornlager, det allra översta skiktet, torkar ut genom att det förlorar en stor del av dess vatten. Hornhudscellerna lossnar då lättare från varandra vilket ger lösa, döda hudceller på hudytan. Det finns ett antal faktorer som bidrar till den här typen av torr ansiktshud. Hur åtgärdar man problemet? Råd från en hudläkare.

Vad är utmärkande för huden i ansiktet?

I ansiktet finns många talgkörtlar som utsöndrar fett, vilket normalt ger huden i ansiktet ett bra skydd.

Den omgivande huden är dock mycket känslig för yttre påverkan när den inte skyddas av kläder: kyla, värme, vind, sol, luftföroreningar, cigarettrök. Ibland utsätts huden även för rengöringsprodukter som innehåller för mycket tensider, uttorkande ämnen (antiagecremer, aknemedel) samt, hos män, rakning.

Vilka är symtomen på torr hud?

Personer med torr hud upplever ofta en obehagskänsla i huden.

Ansiktshuden stramar och du upplever en stickande känsla. Om den här typen av uttorkad hud inte behandlas kan huden bli inflammerad och fjälla fläckvis (torreksem). Många patienter berättar att de har problem med sina makeupprodukter. Den dagcreme de använder är inte anpassad för deras hudtyp och hjälper därför inte nog. Manliga patienter fasar för rakningen.

Vad har du att erbjuda dem?

Först av allt förklarar jag för dem att det är viktigt att de rengöringsprodukter de använder är mycket milda.

Själv anser jag att ansiktsvatten passar bäst för den här typen av hud. Den dagliga fukttillförseln måste ökas. Jag rekommenderar användning av en oljebaserad fuktcreme samt en fuktgivande nattcreme som appliceras efter makeupborttagningen. Det stärker cellbindningarna i hudens hornlager. Manliga patienter bör använda en fuktcreme efter rakning.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar