Fokus på

Det finns flera typer av akne och flera typer av fet hud

Img_Det finns flera typer av akne och flera typer av fet hud

De tydliga symtomen på akne är pormaskar och utslag. Det finns flera olika typer av akne. Gemensamt för samtliga är att aknebehandling kräver effektiv kontroll av talgproduktionen.

Symtom

Från icke-inflammatorisk till inflammatorisk akne

Det finns flera olika typer av akne. I det första stadiet uppträder det som komedoner (svarta och vita pormaskar). Då brukar det kallas icke-inflammatorisk akne.  Men akne kan även medföra utslag och större hudförändringar. Vid dålig syretillförsel i huden kan förekomsten av en av hudens naturliga bakterier (P.acnes) bli för stor och då bildas inflammatoriska ämnen som sprider sig ned i hudens undre lager. Detta kallas inflammatorisk akne. Hos nästan 50% av aknepatienterna förekommer de båda aknetyperna samtidigt.

Uppkomst

Akne: ett problem med många olika orsaker.

Det finns många faktorer som samverkar till uppkomsten av akneutslag. Den huvudsakliga orsaken är hormonell obalans (till exempel i puberteten eller vid PMS eller graviditet) men även stress och trötthet kan leda till överproduktion av talg och bakteriell tillväxt. När hudens talg inte längre kan flöda normalt blir porerna i huden tilltäppta. Då uppstår pormaskar och finnar.

Behandling

Varsamhet är A och O vid behandling av akne

I kampen mot akne måste huden behandlas varsamt. Några grundläggande regler måste följas dagligen: 


  • Rengör huden noga med en produkt som är anpassad specifikt för fet hud.
  • Använd en behandlande produkt dagligen. Det är själva nyckeln till en lyckad behandling.
  • Använd produkter som anpassats specifikt för fet hud samt makeupprodukter som inte täpper till porerna (non-comedogen).
  • Skydda huden från solen, eftersom sol, trots myter om motsatsen, är en falsk vän i kampen mot akne
  • Undvik att röra vid utslagen och kläm inte.
I tillägg till de här åtgärderna kan det hända att din hudläkare skriver ut läkemedel för behandling av akne. Diskutera gärna behandlingen med din hudläkare.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar