Tre frågor till en expert

Jag betonar alltid behovet av regelbundna kontroller av hud med ungdomsakne.

Img_Jag betonar alltid behovet av regelbundna kontroller av hud med ungdomsakne.

Ungdomsakne uppkommer under puberteten och drabbar nästan 80 % av alla tonåringar. Huden i ansiktet och ofta även på ryggen blir fet och hudens porer blir tilltäppta. Röda utslag med vita varblåsor bildas på huden.  Hur går det att behandla? Råd från en hudläkare.

Vilka olika typer av ungdomsakne möter du i ditt arbete?

Alla ungdomar har inte samma typ av akne.

En del har enstaka utslag med jämna mellanrum, en del har många, stora och framträdande utslag. Detta kan inverka negativt på självkänslan, i synnerhet eftersom obehandlad akne kan pågå i flera år. Det är vanligt bland unga patienter att de ”missköter” sina utslag, vilket kan leda till bestående ärr. Symtomens intensitet varierar beroende på årstid. Under hösten är de som värst.

Vad rekommenderar du för behandlingsmetoder?

Jag förklarar för mina patienter vad akne är så att de bättre förstår vad behandlingen går ut på.

Jag betonar också alltid behovet av regelbundna kontroller. Jag skriver ut lokalverkande medel för att minska uppkomsten av pormaskar (adapalen) och för att få bukt med en del av de mikrober som medför att utslagen blir inflammerade (bensoylperoxid). Många gånger krävs även orala läkemedel (cykliner) för att få bästa effekt. För mycket intensiva och motståndskraftiga typer av akne rekommenderar jag behandling med isotretinoin.

Utför du någon typ av behandling på kliniken?

En viss typ av akne är icke-inflammatorisk,

vilket innebär att poröppningarna till hudens talgkörtlar blockeras av komedoner (porer) och mikrocystor. Då behöver huden behandlas genom dermatologisk rengöring. Det är en smärtfri behandling för mindre ärrbildningar som utförs på hudens ytskikt för att tömma pormaskar och mikrocystor. På så sätt blir övriga behandlingar mer effektiva.

    Rekommenderat för dig

    Se alla artiklar